Hledání

2011-05-22

Rakovina mléčných žláz u feny - Kastrace jako zdravotní prevence

S rakovinou mléčných žláz u fen se setkávají veterináři stále častěji a bohužel také u stále mladších a mladších zvířat.

"Nejčastěji se jedná o feny, u nichž se po hárání objevují pravidelně takzvané falešné březosti. Je to hormonální porucha pohlavního cyklu, při níž se fena chová, jako kdyby byla březí, přestože tomu tak není. Chovatel by to měl na zvířeti poznat, protože probíhající hormonální změny ovlivňují jeho chování (shromažďuje si hračky v pelíšku, nechce chodit ven, nechce jíst) a může se také objevit sekrece z mléčných žláz. Ta může vyústit až v zánět mléčné žlázy – mastitis, který je nezbytné léčit antibiotiky.

Opakovaná nefyziologická aktivita mléčné žlázy pak velmi často vyústí v rozvoj nádorového onemocnění mléčné žlázy," uvádí MVDr. Michaela Riedlová, která se s těmito smutnými případy setkává velmi nerada. Proto je zastáncem kastrace jako preventivního zdravotního opatření. Odstraní totiž hlavní příčinu těchto obtíží – tedy vaječníky a jimi produkované hormony.

Kastrace jako zdravotní prevence

Pokud má být kastrace prevencí rakoviny – pak je ideální zvíře operovat mezi prvním a třetím háráním. "Lepší je ale operovat později než vůbec. I v pozdějším věku je kastrace jednoznačně vhodná, pokud dojde k objevení nádorů na mléčné žláze," radí Michaela Riedlová. "Operovat ovšem nelze fenu v říji. A kvůli možným operačním komplikacím musí být ponechán měsíc před a po hárání též mimo úvahu."

Doporučené produkty: Nádorová onemocnění

Zdroj: Kastrací lze předejít i rakovině


Mohlo by vás zajímat:


Eklampsie - Příčina, příznaky, léčba, rizika, prevence
Jak a čím krmit březí a kojící fenu
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Falešná březost u fen - příčiny, příznaky, rizika, léčba
Cukrovka u psů a koček



Žádné komentáře:

Okomentovat