Hledání

2011-09-07

Kloubní problémy u psa. Proč je prevence důležitá a kterou kloubní výživu vybrat


Jedním z nejčastějších problémů, kvůli kterému navštěvujeme veterináře jsou kloubní problémy - artóza, atritida či zánět kloubů. Bolest, která nemoc doprovází způsobuje nechuť k pohybu a zvířeti zkracuje jeho aktivní život. Prevence se vyplatí a to zvláště u štěňat a rychle rostoucích jedinců velkých plemen. Nespoléhejte na obsah chondroprotektivních látek v krmivu. Žádný z výrobců neuvádí jejich procentuální obsah na obalu.

Velmi vhodné je podávání tzv. chondroprotektiv, která jsou obsažena v kloubní výživě pro psy. Nejpoužívanějšími chondroprotektivy jsou glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM a kolagen a kyselina hyaluronová.

Tyto látky mohou při dostatečně dlouhém podávání působit v postižených kloubech protizánětlivě, zlepšovat pružnost kloubní chrupavky, kloub chránit popřípadě zpomalovat rozvoj nemoci.

Prevence kloubních onemocnění u psů

1. Štěňata a mladí psi

U štěňat velkých plemen dochází k velmi rychlému růstu štěněte hlavně v období mezi 3. – 5. měsícem věku. V tomto období je velmi důležitá výživa kloubních tkání, protože štěňata někdy narostou velmi rychle a kostra včetně kloubů se nestačí dostatečně tvořit.

Doporučujeme:



VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE 


Canina Canhydrox GAG
Hyalutidin DC Aktiv 
Caniviton Forte

2. Dospělí psi velkých a obřích plemen

Velká a obří plemena psů zatěžují klouby značnou hmotností. Touto váhou jsou poškozovány nejen okolní tkáně, ale hlavně kloubní chrupavky, u kterých dochází k rychlejšímu opotřebování a různým deformitám. Je potřeba se zamyslet nad podáváním chondroprotek­tivních přípravků na regeneraci kloubních tkání. Tyto přípravky je vhodné podávat i v případě, kdy se klinické příznaky ještě neobjevují. Při výskytu klinických obtížích (kulhání, zhoršené vstávání, nechuť k pohybu apod.) jsou změny na chrupavkách již velmi rozsáhlé a jejich regenerace mnohem náročnější než při mírných změnách, které se klinicky neprojevují. Proto je velmi důležitá prevence.

Doporučujeme:

Canina PETVITAL GAG
Hyalutidin DC Aktiv
Alavis 5
Caniviton Forte


3. Starší psi

U starších psů jsou změny na chrupavkách již rozsáhlé a jsou doprovázeny zánětem, který způsobuje bolestivost. Vlastní zánět navíc poškozuje chrupavku a další kloubní tkáně, proto je třeba kloub proti zánětu chránit. Efektivní regenerace poškozených tkání může probíhat pouze v kloubu, který není zatížený zánětem. Kloubní tkáně u mladších psů se regenerují mnohem lépe a snáze než u starších psů. Z tohoto důvodu je nutné klást velký důraz na prevenci a ochranu kloubů, dokud ještě nedošlo k velkému poškození

Hyalutidin DC Aktiv
Alavis Celadrin 
Alavis MSM Single


Související články:

Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo
Hyalutidin - Je opravdu lepší než ostatní kloubní výživa? 
Kloubní výživa pro štěňata - 5 doporučených produktů pro péči o pohybový aparát štěňat velkých  a obřích plemen
Artróza u psa 
Kyselina hyaluronová - funkce, tvorba, význam
Bolesti kloubů u psa - Jak pomoci pejskovi s artrózou
Alavis 5 - kloubní výživa pro psy
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
 

Žádné komentáře:

Okomentovat