Kozí mléko je biologický cenným nápojem, který obsahuje minerální soli
vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi zinku,
manganu, titanu, chromu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu
listovou. Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléce, důležitý rozdíl
však spočívá v jejich složení, což je pravděpodobně důvod, proč organismus
některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší
stravitelnost je způsobena rozměry a ložením tukových částic, které se
podobají mléku materskému.Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a
tím snadněji stravitelný , čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních
stěn a vlásečnic.
Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhají činnosti žláz s vnitřní sekrecí , při léčení intestinálních koronárních poruch skoro narozených dětí.
Kasein kozího mléka má více aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin , které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko.
Při výstavbě molekulární struktury bílkovin kozího mléka se zjistilo, že nejen laktalbumin , ale i ostatní frakce proteinů kozího mléka se liší od bílkovinných frakcí kravského mléka. To je pravděpodobně důvod. proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.
Kozí mléko pozitivně působí:
Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhají činnosti žláz s vnitřní sekrecí , při léčení intestinálních koronárních poruch skoro narozených dětí.
Kasein kozího mléka má více aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin , které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko.
Při výstavbě molekulární struktury bílkovin kozího mléka se zjistilo, že nejen laktalbumin , ale i ostatní frakce proteinů kozího mléka se liší od bílkovinných frakcí kravského mléka. To je pravděpodobně důvod. proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.
Kozí mléko pozitivně působí:
·
na nervovou soustavu , jeho pravidelná konzumace vede ke
snížení nervozity, stresů, mnohým ženám trpících migrénou pomůže vyloučení
kravského mléka a výrobků z něj
·
kozí tuk příznivě působí při kloubních onemocněních
·
zlepšuje imunitní systém , celkovou kondici
·
významně reguluje vlhkost pleti
·
pozitivně působí při astmatických onemocněních kůže
·
při onemocněních trávicího traktu a přidružených orgánů
(játra, slinivka) - má zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacitu
·
výzkumy uvádějí, že asi 7,5% dětí je alergických na
kravské mléko, ale jen 60-70% z nich není alergických na mléko kozí
·
jako prevence nádorových nemocí - bylo zpozorováno, že
organismus kozy je schopen vytvářet si účinné protilátky a nikdy neonemocní na
rakovinu
·
jsou známy případy lidí s onemocněním na TBC . kteří
se celkem vyléčili po dietě , v níž bylo zařazeno kozí mléko
Zkušenosti s využitím kozího mléka v dětské výživě byly získány v České republice, když ve spolupráci s veterinárními lékaři, Svazem chovatelů koz a dětskými lékaři byla vypracována podrobná metodika podávání kozího mléka dětem alergických na kravské mléko. Rodiče alergických dětí nakupovali kozí mléko u doporučených chovatelů. U dětí do 6 měsíců se mléko ředidlo vodou pro kojence (2/3 mléka a 1/3 minerální vody) , starším dětem podávali kozí mléko neředěné.U dětí s opakovanými průjmy, zvracením, zácpou, nespavostí, dermatitídami, následným opakováním infekcí dýchacích cest se kozí mléko podávalo celý rok. Klinické příznaky se rychle upravovali, ustoupily zažívací potíže a kožní vyrážky a zvýšila se celková odolnost dětí. Kojenci a kojenci přijímali kozí mléko dobře. Kozí mléko je proto cennou ekologickou potravinou. významné je jeho využití u dětí jako možnost alternativní výživy au dospělých v oblasti prevence (protirakovinové faktory). Průměrné nutriční hodnoty sušeného plnotučného kozího mléka
ukazatel
|
V 100g sušeného výrobku
|
V 100ml obnoveného výrobku
|
Energetická hodnota
Bílkoviny v g. Tuk v g. Laktóza v g. Minerální látky v g. Vápník v mg. Fosfor v mg. Hořčík v mg. Železo v mg. Zinek v mg. Jód v ug. A (jako retinol) v ug D3 (cholekalciferon) v ug Thiamin (B1) mg Vit. PP (nikotinamid) v mg Pyridoxin (B6) v mg C (kyselina L / askorbová) v mg |
2080 kJ
25,2 26 37,8 6 1070,6 869,1 87,6 0,5 2,2 53,9 417,7 1,3 0,3 2,1 0,2 2,2 |
254 kJ
3,2 3,3 4,7 0,8 133,8 108,6 10,9 0,1 0,3 6,7 52,2 0,2 0,04 0,3 0,02 0,3 |
Složení kozího a kravského mléka
složky
|
kozí mléko
|
kravské mléko
|
Tuk
Bílkoviny Bestuková sušina Laktóza alfa S1 Kasein Ca Mg Na Fe Vit. A Vit. D Vit. B6 Kys. nikotinová Vit. B2 Biotín- vit.H |
3,0 g / 100g
3,0 g / 100g 8,3 g / 100g 4,3-5 g / 100g - 102-2,3mg / 100ml 13-19mg / 100ml 35-65mg / 100ml 0,01-0, 11 mg / 100ml 44 mg / 100ml 0,12 mg / 100ml 63 mg / 100ml 328 mg / 100ml 41 mg / 100ml 3,1 mg / 100ml |
3,3 g / 100g
2,8 g / 100g 8,5 g / 100g 4,3-5 g / 100g + 110 mg / 100ml 11 mg / 100ml 58 mg / 100ml 0,04mg / 100ml 52 mg / 100ml 0, 03 mg / 100ml 60 mg / 100ml 83 mg / 100ml 40 mg / 100ml 2,0 mg / 100ml |
Žádné komentáře:
Okomentovat