Hledání

2010-07-22

Zvracení u psa - Kdy je třeba vyhledat veterináře

Nejčastějšími příčinami zvracení u psa bývají dietické problémy. Ne každé zvracení je důvodem k vyhledání veterinárního lékaře. Pokud není nijak změněno chování zvířete, či se neobjevují ostatní doprovodné příznaky, pokuste se stav vyřešit dietními opatřeními.

Doporučené produkty: Poruchy trávení - zvracení u psa, průjem u psa, plynatost


Kdy je třeba vyhledat veterináře

Za závažné je nutno považovat nepřetržité zvracení doprovázené úporným bědováním.

V těchto případech lze snadno rozeznat namáhavý, silně vyčerpávající pohyb celého těla.

Velmi významným faktorem je:

- časová návaznost zvracení na příjem vody a nebo potravy,
- to, zda zvíře zvrací i v klidu,
- zájem o vyzvrácený obsah či nikoli,
- barva a struktura vyzvráceného obsahu.
- celkové změny v chování zvířete.

Tráva

Pokud pes zvrací asi hodinu po nažrání se trávy, nejeví změny v chování, má zájem o vývrh, přehodnoťte způsob krmení a složení krmné dávky, nechte psa den o hladu, nabídněte mu pouze hořký čaj.

Štěňata

Jedná-li se spíše o ublinknutí hned po příjmu potravy, beze změn chování, se zájmem o vývrh, krmte v klidném prostředí bez rozptylování, snižte množství podávané potravy, krmte častěji v menších dávkách.

Pokud se jedná o zvracení štěňat v průběhu dne, bez vazby na krmení, beze změny chování, ve zvratcích lze vidět parazity, je vhodné spolu s veterinářem zhodnotit správnost předchozího odčervení.

Nevolnost

Jedná se o zvracení bez vazby na krmení, lehká změna chování, vývrh obsahuje nestrávenou potravu z posledního krmení, jedinec nejeví zájem o žádné krmení.

Zde je na místě zahájení tzv. hladové diety (jen přísun tekutin - čaj, veterinární iontové nápoje. Pokud se stav výrazně zlepší a stolice je beze změn , přejděte na krmení v menším množství lehkou stravou (velmi vhodné komerčně vyráběné diety). Pokud se stav neupraví do 24 hodin, vyhledejte veterinárního lékaře.

Úporné nutkání na zvracení

Stav který nesmíme rozhodně podcenit!

Zvracení po jakémkoliv příjmu potravy či nepatrného množství tekutiny, s výraznou změnou chování je důvodem k okamžitému vyhledání veterinárního lékaře. Tento stav bývá často doprovodným příznakem velice závažných problémů jako je cizí těleso v trávicím traktu, zánět žaludku a střev, těžké poškození ledvin, otrava atd.

Torze a dilatace žaludku

Stav psa s výraznou potřebou zvracet s nemožnosti vyzvracení. Přidá-li se silné slinění, výrazná nechuť a nemožnost příjmu čehokoliv doprovázené sténáním a zvětšovaním se objemu břicha s časovou vazbou na příjem krmiva.


Ihned převezte psa na nejbližší veterinární pracoviště. S největší pravděpodobností se jedná o dilataci nebo torzi žaludku. Tento stav je jeden z mála skutečně perakutně ohrožující život psa. V tento moment jako majitel nezmůžete nic a pomoci může jen včasný operativní zákrok. Každá minuta přitom zvyšuje šanci psa na přežití.

Zdroj: První pomoc u příznaků onemocnění

Související články:

Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Poruchy zažívání u psů - průjem, zvracení, zácpa, hubnutí, plynatost
Zvracení u psa - Jak poznat kdy je třeba vyhledat veterináře a kdy pomůže domácí léčba
Průjem u psa a kočky - Rady, tipy, informace
Pozor na průjem u štěňat
Průjem u koček - Nejčastější příčiny, rizika, léčba
Jak pečovat o psa s onemocněním ledvin
Jak pečovat o kočku s onemocněním ledvin
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?
Krmivo pro psy s onemocněním jater, ledvin, srdce, močových cest, alergie, cukrovky

Žádné komentáře:

Okomentovat