Hledání

2010-09-25

Jak naučit psa aportovat - Triky, tipy, rady

Chcete naučit vašeho psa aportovat? Víte, že nejdůležitější je umět psa předmětem zaujmout? V tomto článku naleznete nejdůležitější triky jak naučit psa aportovat...


Aportování je schopnost psa přinášet předměty. Hlavní během nácviku a učení je zaujmout psa předmětem, který musí přinést.

Cvičitel se obyčejně snaží různými způsoby předmět „oživit“, např. strká do něj nohou, přehazuje ho z ruky do ruky nebo vyhazuje do výšky. Může také předmět uvázat na provázek, aby psa upoutal a hrát si s ním jako s kočkou. Jestliže pes projeví o předmět zájem, snaží se cvičitel dosáhnout toho, aby předmět uchopil do tlamy a pokračuje ve hře.

Když pes předmět uchopí, povzbuzuje ho pán povely „dobře“, „aport“, nebo „dobře, drž“. Zde se mění charakter hry a pán se přetahuje se psem o věc. Hlavním cílem tohoto cvičení je naučit psa sebrat předmět ze země a podržet v tlamě. Je důležité provádět toto cvičení takovým způsobem, aby pes neztratil o předmět zájem a pokud ztratil, je třeba udělat přestávku (a to několik hodin až dní), která je nezbytná pro odpočinek psa a pro obnovení zájmu o předmět. Cvičitel postupně prodlužuje dobu, po kterou pes drží předmět v tlamě.

Takto se také učí chodit vedle cvičitele, to už je ale další etapa výcviku. Jakmile se pes naučil držet předmět, lze již ihned přejít k výcviku jeho přinesení. Cvičitel hodí předmět a spolu se psem k němu běží. Když pes předmět uchopí do tlamy, zazní příkaz „dobře, drž“ a cvičitel odbíhá. Pes běží za ním, dělá několik kroků, a tehdy zazní povel „pusť“. Pokud si pes nechá předmět odebrat z tlamy, odmění ho cvičitel pamlskem.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat tomu, aby pamlsek dostal pes až tehdy, když mu cvičitel odebere předmět z tlamy. Pokud pes uvidí pamlsek před povelem, jednoduše předmět vyplivne – pochoutka pro něj totiž může být mnohem silnějším podnětem. V další etapě, pokud pes předmět neodevzdává pánovi, se doporučuje jednou rukou držet předmět, který pes nechce vydat, a druhou rukou zároveň vytahovat pamlsek, tím upoutat pozornost svého psa a pronést povel „pusť“. Jakmile pes předmět pustí, cvičitel mu dá pamlsek, který mu ukázal. Postupně je nutno zvětšovat vzdálenost, po kterou pes předmět nese a také přestat doprovázet psa, když běží za předmětem.

Další cvičení je složitější. Cvičitel ukazuje psovi pouze předmět, který má přinést. Když pes tento úkol úspěšně splní, cvičitel mu ukládá přinést konkrétní předmět z výběru 2–3 věcí, které leží ve stanovené vzdálenosti. Cvičitel navádí psa na předmět za pomoci pokynů „vpravo, vlevo, vpřed“ a velí mu „aport“, načež pes bere předmět a nese ho pánovi.



VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE 

Související články:

Jak naučit štěně čůrat venku - 5 kroků k úspěchu
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Granule pro psy Marp
Krmivo pro labradorského či zlatého retrievra - Jak poznat kvalitní krmivo pro psy
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?
Přehřátí psa - rizika, první pomoc, prevence





Článek Aportování poskytl www.CELYSVET.cz. Více článků ZDE >

4 komentáře:

  1. To já chápu ale co když pes mi uteče???

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to ho musíte nejprve naučit poslušnosti. Umět psa přivolat je základní a nejdůležitěší dovednost, kterou by měl pes zvládnout. Pokud neposlouchá hrozí nebezpečí, že vběhne pod auto nebo ho v lese zastřelí myslivec... Pořiďte si stopovací vodítko (je dlouhé) a naučte ho, aby přiběhl na zavolání. Lepší než trest za neuposlechnutí, fungují odměny za uposlechnutí - tzv. pozitivní motivace. Chvalte, přehánějte s chválou...Určitě najdete na internetu doporučení a rady jak přivolat psa.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za doporučení. Chci se zeptat, jakou přepravku vybrat pro malého psa? Samozřejmě ho nechci mít v autě na volno. Líbí se mi tady, tak jestli je vhodná, nebo se poohlédnout po jiné?

    OdpovědětVymazat
  4. Nám se to u našeho psa prostě nepovedlo a to jsem se mohl snažit jak jsem chtěl. V jednu chvíli mi přišlo, že to prostě dělá schválně. Možná špatný přístup. Přivolám ho k noze v pohodě, ale jak má něco přinést, tak to radši pustí z tlamy. Těžko říct, čím to je. Možná tím, že máme kolem zahrady dřevěné ploty a on ví, že se "větev" nikam neztratí? :)

    OdpovědětVymazat