Hledání

2010-10-02

Jak si vybrat štěně - Co je třeba zkontrolovat

Chcete si pořídit štěně a nevíte podle jakých kritérií vybírat? Pak vás jistě bude zajímat jak si vybrat štěně.

Štěně by mělo jít od matky do nové rodiny v ideálním případě v 8. týdnu věku, nejdříve však v 7. týdnu. Dřívější odběr je nevhodný, neboť v tomto období probíhá „vtiskování“ (vytváření vztahu k ostatním psům). I když mu poskytnete tu nejlepší péči, budou mu ony týdny do 2.měsíce stáří chybět při vývoji jeho vztahu k ostatním psům a někdy i k lidem.

Jak si vybrat štěně

1. Zkontrolujte bříško

Podívejte se štěněti na bříško, kde v místě pupíku se může nacházet různě velká bulka – pupeční kýla. Tu je nutno většinou později odoperovat, což není levná záležitost. Opravdu seriózní chovatelé si takové štěně většinou nějakou dobu nechají a před prodejem mu kýlu nechají operovat na vlastní náklady.

2. Zkontrlujte čelisti

Zkontrolovat je třeba i čelisti. Ve štěněcím věku ještě nepoznáme, zda bude mít pes v dospělosti všechny zuby, což je u některých plemen podmínkou chovnosti, ale už nyní můžeme rozpoznat výrazný předkus nebo podkus. Pozor – takové vady se věkem neupraví a u psů s průkazem původu až na výjimky je vyřazují z chovu.

3. Zkontrolujte uši

Zkontrolujte štěněti uši. Přítomnost hustého, tmavého, suchého, drolivého mazu může signalizovat ušní svrab a není známkou dobré hygieny chovu, stejně jako blechy, které nacházíme v srsti po celém těle. Někdy najdeme přímo blechy, někdy jen černé tečky v srsti – bleší trus. Proti blechám a klíšťatům je dobré chránit pejska některým z preparátů s prodlouženou dobou účinku, kde toto je nutné předem zkonzultovat s veterinářem.

Mohlo by vás zajímat:

Podle čeho vybrat nejlepší krmivo pro vašeho psa
Odstranění klíštěte u psa a kočky
Průjem u psa - Kdy je nutné navštívit veterináře
Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte
Pozor na průjem u štěňat
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Línání u psa
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 

Žádné komentáře:

Okomentovat