Hledání

2011-02-18

Průjem u psa - Nejčastější příčiny průjmu u psů

Průjem a zvracení u psa jsou bezesporu dvě nejčastější příčiny, proč chovatelé navštěvují veterinární ordinace a kliniky. Co tedy dělat, když váš pes zvrací nebo má průjem? Co může být příčinou těchto problémů? A kdy je třeba ihned navštívit veterináře?

Vzhledem k tomu, že průjem a zvracení mají celou řadu příčin, od těch méně závažných až po život ohrožující, pokud si nebudete jakkoli jisti, vždy volejte svému veterináři a konzultujte stav svého psa s ním.

Průjem u psa, charakterizovaný beztvarou měkkou stolicí, může být způsoben lehkým gastrointestinálním diskomfortem, změnou značky krmiva nebo třeba stresem. Trvá 1 - 3 dny než se zažívací trakt zklidní. Pokud trvá průjem déle než 3 dny, může se jednat např. o alergii na krmivo nebo o jiný závažnější problém.


Domácí léčba průjmu

Domácí léčba průjmu sestává s hladovky 12-48 hod s dostatečným přísunem čerstvé vody, kterou můžete obohatit některým z probiotik v prášku, které jsou dostupné na našem trhu. Také na začátku podávání pevné stravy doporučuji podat probiotikum v ochucené pastě přímo do tlamy.

Dalším velice účinným produktem je Humican

Humican 1000 mg je čistě přírodní vysoce účinný veterinární přípravek pro psy a kočky. Pomáhá při poruchách trávicího traktu, při rekonvalescenci zvířat po nemocech a po operacích. Podporuje imunitní systém a napomáhá detoxikaci organismu při otravách. Hodí se do každé psí domácí lékarničky a díky svým protizánětlivým, antivirovým, antibakteriálním a antikancerogenním vlastnostem.může sloužit i jako prevence.

Huminové kyseliny které jsou hlavní účinnou látkou na sebe vážou mikrobiální a plísňové toxiny, virové částice, volné radikály a jiné pro organismus jedovaté sloučeniny (těžké kovy, amoniak, PCB, dioxiny, atd.), které následně vylučují trusem. Vykazují dobrou pufrační kapacitu, čímž stabilizují pH v trávícím traktu, mají pozitivní vliv na rozvoj žádoucí střevní mikroflóry a na tvorbu zdravého střevního epitelu. Na povrchu sliznice vytváří ochranný film a brání průniku infekce a toxinů do těla, mají protizánětlivé, antivirové, antibakteriální a antikancerogenní vlastnosti.

Do organismu s sebou přináší celou řadu minerálních látek (např. Ca, Zn, Mg, Cu, Se, Fe a ostatní v přírodě se vyskytující stopové prvky). Huminové kyseliny účinně napomáhají v profylaxi a terapii řady onemocnění jako jsou např. gastroenteritidy, průjmy či metabolické poruchy. 

Pitný režim

Pitný režim je pro vašeho psa velice důležitý, neboť dehydratace je jednou z nejvážnějších hrozeb provázející průjmové stavy.

Dieta

Po 12-24 hodinách dejte svému psovi vařenou řýži v poměru 3:1 s vařeným bílým masem jako jsou kuřecí prsa nebo jen s kuřecím vývarem. Zpočátku dávejte spíše menší porce vícekrát denně. Po 48 hodinách můžete přejít na běžnou stravu. Stále však sledujte zdravotní stav našeho psa.


Pokud má pes průjem déle než 3 dny, poraďte se s vašim veterinářem.

Může se jednat o mnohem vážnější problém vyžadující rychlou návštěvu veterináře. Sem patří například parvoviroza.

Chronický průjem často znamená vážné onemocnění, jako je zánět slinivky břišní nebo některé nádory, včetně lymfomu a adenokarcinomu.

Průjmy mohou vzniknout v různých částech trávicího ústojí. Průjem u psa vznikající v tlustém střevě je charakterizován stolicí s velkou příměsí hlenu, téměř připomínající želé, pokud je přítomna krev, tak je jasně červeného zbarvení. Příčinou těchto zánětů bývají parazité, zánětlivá onemocnění střev, nádory, dietní změny a chyby, léky a stres.
Průjmy primárně vycházejíci z tenkého střeva provází větší objem stolice bez hlenu. Příčinou mohou být opět parazité, bakteriální dysbalance ve střevě, exokrinní pankreatická insuficience a různé nádory. Stále častěji se setkáváme s potravinovou alergií.

Pozor na torzi žaludku! V tomto případě je potřeba ihned vehledat veterináře, protože váš pes je v akutním ohrožení života. Jak poznat torzi žaludku? Přečtěte si zde: Torze žaludku.

Pokud má váš pes průjem s obsahem krve, většího množství hlenu, má nafouklé břiho, bledé dásně a ostatní sliznice, ihned kontaktujte svého veterináře.

Mohlo by vás zajímat:

Poruchy zažívání u psů - průjem, zvracení, zácpa, hubnutí, plynatost
Klinické diety - krmivo jako lék
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Jak pečovat o psa s onemocněním ledvin 
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?
Přehřátí psa - rizika, první pomoc, prevence
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Krmivo pro psy s onemocněním jater, ledvin, srdce, močových cest, alergie, cukrovky


1 komentář:

  1. Chválím za fajn článek s tipy. My máme s průjmy hodně zkušeností. Například stačí aby naše fenka snědla jen kousek zeleniny nebo ovoce a už má průjem. Navíc trpěla průjmy i kvůli granulím. Krmili jsme brit granulemi, ale ty nám vůbec neseděli. Navíc po nich byla i nafouklá. Tak jsme přešli na jiné. Jsou sice dražší, ale díky slevovým kupónům je dokážeme sehnat levněji.

    OdpovědětVymazat