Hledání

2011-03-01

Antiparazitika a repelenty pro psy a kočky



Antiparazitika jsou látky, které zbavují živočichy parazitů.

Antiparazitika, působící na ektoparazity, se většinou aplikují zvířatům na srst či kůži. Mají formu obojků proti klíšťatům a blechám, pipet neboli spot-on, pudrů, prejů či pudrů atd. Záleží na chovateli jakou formu plikace si oblíbil či na plameni psa. Např. u dlouhosrstých plemen se nejlépe osvědčily spreje. Pipety (spot-on) bylo možno zakoupit a nechat aplikovat pouze u veterináře. Od loňského roku mohou tato antiparazitika prodávat rovněž certifikovaní prodejci. Chovatele pipetu snadno aplikují sami na kůži mezi lopatky.

Pro více informací o všech dostupných antiparaziticích přejďěte zde: Antiparazitika a repelenty

Blechy

Blecha je nepříjemný parazit, živící se krví jedince, kterého si vybrala za hostitele. Zvlášť aktivní jsou samičky, které se musejí opakovaně vydatně nasát, aby byly schopny produkovat potomstvo. Nakladená vajíčka blech padají z napadených zvířat na zem, kde prodělávají postupný vývoj přes larvu, kuklu až po dospělce, který opět naskakuje na vyhlédnutého nešťastníka a vše se opakuje. Blecha irituje psa či kočku opakovaným bodáním, které je samo o sobě nepříjemné a dráždící. Navíc u citlivých zvířat vyvolávají bleší sliny alergickou kožní reakci, která může u disponovaných jedinců dosáhnout hrozivých rozměrů. Tyto projevy, tzv. alergie na bleší kousnutí, je schopen navodit i jediný parazit a opakovaným sáním jej prohlubovat. Nezanedbatelný je i fakt, že právě blechy přenášejí jiného - vnitřního cizopasníka, totiž tasemnici psí.

Vývojový cyklus blechy trvá v domácnosti zpravidla 3 až 4 týdny. Jedna samička je schopna denní produkce několika desítek vajíček, po dobu až tří měsíců. Nejsou-li aplikována opatření na jejich likvidaci, může postupné promoření domácnosti bleší populací dosáhnout velmi nepříjemného stupně a kromě zvířecích členů domácnosti to pravděpodobně pocítí i rodinní příslušníci.

 Mohlo by vás zajímat:

Odstranění klíštěte u psa a kočky
Pozor, některé nemoci jsou přenosné ze psa na člověka!
Odčervení psů - Jak často a proč odčervovat psa
Nejčastější parazité psů a koček 
Artritida u koček 
Demodikóza - parazitní kožní onemocnění psů a koček

1 komentář: