Hledání

2012-02-01

Jak naučit štěně čůrat venku - 5 kroků k úspěchu


Naučit štěně čůrat venku nebo na noviny, zkrátka tam kam chcete vy,  je první úkol, který se musí štěně naučit. Dobré je začít ihned a nic neodkládat. Pokud máte možnost začít učit štěně chodit rovnou ven, pak to udělejte a neučte ho chodit na noviny. Zanedlouho už nebude pejsek konat potřebu tak často a vy ho nebudete muset učit chodit ven namísto novin. Existuje několik metod jak naučit štěně čůrat venku. Můžete zvolit tradiční způsob nebo metodu pozitivní motivace pomocí klikru. K tomu se dostaneme později.

Některému pejskovi to trvá týden, jinému měsíc a u někoho to může trvat třeba půl roku. Chce to trpělivost a důslednost a výsledek se dříve či později dostaví. Je velmi důležité začít ihned jakmile si pejska přivedete domů.

Jak naučit štěně čůrat venku - tradiční způsob

1. Je důležité zachytit moment, kdy se štěně vyspí. Jakmile se štěně probudí, ihned je zavedeme ven. Dokud je to možné, doporučuji nosit a postavit štěně až venku, kde chceme, aby se vyvenčilo.

2. Je vhodné dát štěněti povel, např. "čurej, Dorotko!" s důrazem. Brzy se pejsek naučí na tento povel reagovat a udělat svou potřebu.

3. Jakmile je vše hotovo, hlasitě, výrazně štěně pochvalte, dejte mu najevo, že to je přesně to, co mělo udělat "to je šikovná!" Nebojte se přehánět své nadšení. Dejte mu odměnu.

4. Nikdy psa netrestáme a už vůbec ne, objevíme-li loužičku po příchodu domů! Štěně nechápe, že ho trestáte za loužičku, kterou provedlo někdy před hodinou.

5. Pokud štěně "přistihneme při činu", dáme mu důrazně najevo, že tak to není správné. Důrazné "fuj, to se nedělá"!

Štěně čůrá obvykle po období aktivity, po probuzení a po jídle. Snažíme se vždy předvídat, kdy bude třeba štěně vzít ven, někdy nám to psík usnadní tím, že očuchává podlahu nebo se točí dokolečka. Musíme si však uvědomit, že mezi jeho signálem a vykonáním potřeby je jen velmi krátká chvilka a musíme tedy reagovat ihned.

Jak učit štěně čurat venku pomocí klikru

Výborná věc k učení pejska je tak zvaný klikr.

Klikr je jednoduchá malá věcička, která slouží k tomu, že kliknutím (zvukovým signálem) označujete pozitivní chování pejska a následuje odměna v podobě pamlsku. U tradičních metod výchovy nebo výcviku upozorňujeme na chyby a trestáme - škubnutí vodítkem, když pejsek tahá na vodítku, namočením tlamičky do loužičky, když se vyčurá tam kam nemá atd. U této pozitivní metody výcviku označujeme naopak to dobré. Psa nikdy netrestáme.

Výhody výcviku pomocí klikru

- Výcvik pomocí klikru upevňuje vztah mezi majitelem a pejskem
- Upevňuje jeho sebevědomí
- Jakmile pejsek pochopí princip klikru, rychle se učí
- Zvuk klikru je pořád stejný, nezávislý na vaši momentální náladě

Při učení postupujete stejně. Zruba každé dvě hodiny nebo když se štěně vyspí, nají atd ho vezmete ven a postavíte na místo, kde chcete aby vykonal potředu. Zadáte povel "čurej" nebo jen čekáte až se vyčurá. Jakmile dokončí svou potřebu kliknete a následuje odměna.

Odměna - pamlsky, pochoutky pro psy

Je důležité, aby odměna - pamlsek byl malý a pro pejska atraktivní. Stačí malý kousek. Já osobně používám na kousky nakrájené pochouty Brit Care Lets Bite. Osvědčily se Lets Bite pro kočky. V balíčku jsou malé kousky masa, takže už není potřeba nic krájet. 

Platinum nabízí vynikající poloměkké pochoutky určené přímo pro práci s klikrem: Platinum pochoutka CLIC BITS Lamb.

Jak naučit štěně čurat na noviny

Pokud nemáme možnost se štěnětem chodit pravidelně asi co dvě hodiny ven, například jsme-li v zaměstnání, je možné učit zpočátku štěně například na noviny.

1. Po celé místnosti, kde se snadno uklízí podlaha, rozložíme noviny, štěně si vyhlédne místo na vykonání potřeby.

2. Pak všechny ostatní noviny odstraníme a necháme jen na tom místě, které si štěně vybralo. Postupně můžeme noviny přesunovat až ke dveřím, následně za dveře. Učit psa na noviny má sice svou výhodu (nejsme-li doma), ale má také nevýhodu - jak štěně roste, frekvence vyprazdňování se ustálí a bylo by možné již pravidelné venčení, náš pes zvyklý na noviny, může po určitou dobu odmítat vykonat potřebu jinde. Naopak, místo toho, aby se šlo vyvenčit ven, bere každý odložený papír jako povel k vyčůrání - tedy i knihu nebo dnešní noviny položené na zemi vedle křesla.

Závěrem

Než štěně vycvičíte, určitě se dopustí mnoha "nepřístojností", určitě vykoná svou potřebu jinde, než má, a taky jindy, než po něm chceme. Určitě pak oceníte likvidátor pachu. Postříkáte skvrnu na gauči, na koberci atd. Likvidátor pachu zápach nepřekrývá nýbrž pohlcuje a vybrat si můžete z několika příjemných vůní jako je vanilka, australská borovice, len nebo talk.

Mohlo by vás zajímat:

Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Kloubní výživa pro štěňata - 5 doporučených produktů pro péči o pohybový aparát štěňat velkých a obřích plemen
Pozor na průjem u štěňat
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?


1 komentář:

  1. Já mám půl roční štěně a taky s ním chodím ještě jednou v noci ven. Co mě vadí víc, že nám chodí na židle v pergole, a nemá problém se na nich vy.. a to je pak hrůza než to vyčistím, protože je máme polstrované. Už jsem koukala na ratanový nábytek z https://www.avenberg.cz/k61-zahrada-zahradni-nabytek a koupím asi ten, protože z něj to půjde alespoň dobře umýt.

    OdpovědětVymazat