Hledání

2012-02-10

Jak pečovat o psí tlapky v zimě


Leden nám přinesl do našich krajů sníh a mráz. My jsem oblékli teplé bundy, boty, rukavice a šály, ale co naši domácí mazlíčci? Víte jak pečovat o psí tlapky v zimním období?

Nejen sůl, ale také velké teplotní změny na povrchu kůže, které jsou vyvolané přechodem z teplého prostředí na promrzlý chodník nebo do ledové kaše, mohou způsobit různé kožní onemocnění. Solené zimní cesty jsou pro tlapky psa velkým nepřítelem. Psy s jemnějšími polštářky může posolená silnice či chodník štípat. Nejprve se tato nepříjemnost projeví kulháním a olizováním tlapek.



Polštářky jsou často popraskané a citlivé, na kůži se tvoří ošklivé ekzémy, jak je od soli podrážděná.

Dochází k zarudnutí meziprstí, které následně začne psíka bolet a svědit. Normální reakcí každého psa je, že si začne tlapky vehementně olizovat, což vede ještě ke zhoršení problému. Na kůži se objeví hluboký zánět, u citlivějších psů může kůže i hnisat a tvoří se na ní boláčky. Pak už je návštěva veterináře neodkladná. Tlapky se musí ošetřovat speciálními dezinfekčními a zklidňujícími přípravky například ve formě šamponů, někdy je nutné i nasadit antibiotika.

Olizováním tlapek se dostává sůl a jiné nečistoty z venku do žaludku a mohou způsobit zažívací potíže v podobě zvracení či průjmu. Proto není dobré péči o psí tlapky v zimě podceňovat.



Jak pečovat o psí tlapky v zimě

1. Než se svým pejskem vyjdete v zimním období na procházku, je vhodné ošetřit mu tlapky speciální mastí na tlapky, indulonou nebo lékařskou vazelínou. Mastný krém vytvoří na tlapce ochranný film, a sůl pak neproniká k polštářkům tak snadno.

2. U psů, kterým prorůstá srst mezi prsty, je vhodné tuto srst vystříhat. Důvod je prostý. Srst sníh zadržuje a dochází ke zbytečnému dráždění popřípadě k omrzlinám.



3. Pokud už jsou tlapky zanícené a rozpraskané, je vhodné na procházku ven nasadit koženou či neoprenovou botičku pro psy


4. Po návratu z procházky umyjte pejskovi tlapky vlažnou vodou (voda by neměla být příliš teplá ani příliš studená). Tlapky poté pečlivě vysušte a znovu ošetřete vhodnou výživnou a zklidňující mastí.

Péče o tlapky je v zimě velmi důležitá obzvláště v mrazivém počasí, kdy je na chodnících sníh a led a hlavně sůl, která drždí a narušuje polštářky na psích tlapkách. Prevence je v tomto případě lepší i levnější než následná léčba poraněné tlapky.

Žádné komentáře:

Okomentovat