Hledání

2011-09-15

Jak pečovat o zuby psa? Je potřeba zuby čistit?

Pořídili jste si psa, vybrali kvalitní granule odpovídající velikosti plemene. Ale víte jak pečovat o jeho zuby? Je potřeba je čistit? Můžete použít pastu pro lidi? Pokud si pejsek nechce nechat zuby čistit exiistuje nějaká alternativa?

Zubní kámen je pro psy nebezpečný

Vrstva zubního kamene se rozrůstá a utlačuje tkáň dásně. Kvůli přítomnosti bakterií a podráždění vzniká zánět. S postupem zánětu se začnou projevovat degenerativní změny závěsného aparátu zubů - propukne parodontóza. Zuby se uvolňují a nakonec o ně pes bez léčby přijde.

Zubní kámen způsobuje nepříjemný zápach z ústní dutiny a také hrozí rozsev infekce po celém organismu. A to buď krevní cestou, nebo přes trávicí systém. Bakterie mohou poškodit játra, ledviny, a dokonce i srdce.



VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE  
 

Jsou k tvorbě zubního kamene některá plemena náchylnější než jiná?

Ohrožena jsou všechna plemena. U některých ale zubní kámen vzniká už v nízkém věku. Obecně mají větší problémy plemena malá nebo trpasličí (např. jorkšírský teriér, čivava, trpasličí pudl atd).

Pečujte pravidelně o psí chrup:

Zubní kámen u psů a koček, plak, zápach z tlamy

Kartáček a pasta pro psy s obsahem enzymů, které narušují vzniklý plak. Doporučuje se čištění každý den, což je ovšem málokdo z chovatelů schopen dodržovat.

Speciální krmiva s enzymy, jež jsou schopny rozpouštět plak. Zuby se tak čistí kousáním granulí. U některých zvířat tato metoda ale nefunguje, mají ve zvyku kousat jen jednou stranou chrupu.

Speciální pamlsky, které odstraňují plak a zmírňují tvorbu zubního kamene, nejsou určeny jen pro psy, chovatelé je mohou dopřát i kočkám, jež podle veterinářů zubní kartáčky nesnášejí. Až 70 procent koček ve věku 20 až 27 měsíců přitom trpí záněty dásní. Většina majitelů si problému všimne teprve kvůli zápachu z tlamičky.

Další možností je přidávat mazlíčkům do krmiva speciální prášek z mořských řas, který redukuje tvorbu plaku a zubního kamene.Na rozdíl od ostatních metod odstraňování zubního plaku působí přípravek PlaqueOff Animal systematicky v krevním řečišti. Předpokládá se, že ovlivňuje schopnost zachycování zubního plaku na dásních a změkčuje.

Zubní gel - ulpívá na povrchu zubů a dásní a umožňuje tím působení aktivních složek. Gel rozrušuje existující zubní povlak a zabraňuje množení bakterií, které ho vytváří.

Související články:

Plaque Off Animal - Jak odstranit zubní plak a zubní kámen  
Víte jak čistit psovi zuby? - 4 základní kroky
Přípravky na odstranění zubního kamene u psa
Zubní plak a zubní kámen u psů a koček
Zápach z tlamy trápí 90% psů starších jednoho roku. Jak tomu předejít?
Zápach z tlamy - Dentální onemocnění u psů a koček

Žádné komentáře:

Okomentovat