Hledání

2011-09-23

Krmivo pro štěňata - Na co si dát pozor

Nedávno jsem narazila na zajímavý článek týkající se nejen krmiva pro štěňata, ale výživy štěňat vůbec. Napsal ho ing. Gerhard Stein. Pokud jste si právě nedávno pořídili štěně nebo si ho teprve plánujete pořídit a hledáte informace o výživě, doporučuji si tento článek přečíst. Dozvíte se jak poznat, že je štěně krmeno málo nebo naopak hodně, o dávkování krmiva, na co si dát pozor atd:

Krmivo pro štěňata

Za dobu mé praxe chovatelské praxe, ale zejména v období posledních deseti let, kdy se intenzivně zabývám zdravou výživou psů se velice často setkávám s dotazy na toto téma.

Koneckonců, není se co divit. Každý nový šťastný majitel štěněte chce přeci dát svému svěřenci jen to nejlepší. To je naprosto v pořádku. Vzpomínám si na dobu před více jak dvaceti lety, kdy jsem si pořizoval svého prvního aljašského malamuta za cenu, které se blížila mému tříměsíčnímu čistému příjmu . Jedna z chovatelek, které si pro to do dnešní doby vážím mi tehdy řekla, že pořizovací cena štěněte je ta nejmenší investice, kterou můžeme do psa dát.Koukal jsem na ni jako blázen a nevěřil. Vždyť 5000 Kč za psa bylo pro mne něco takřka nepředstavitelného. Na její větu jsem však nikdy nezapomněl a častokrát od té doby jsem jí dal za pravdu. V osmdesátých letech nejen průkopníci saňového sportu svým psům vyvařovali . O kvalitních granulích, které pro nás byly cenově takřka nedostupné se nám mohlo jenom zdát.

Nyní, po 25 letech je situace na trhu jiná a nabídka krmiv nejrůznějších značek je více, než bohatá. Jenže jak se v ní má běžný smrtelník vyznat? Odpovím za vás. Velice těžko, protože komerce a reklama často vítězí nad zdravým rozumem.

Já osobně bych doporučil potenciálním majitelům nového štěněte, zejména těm, kteří doposud psa nevlastnili , aby si udělali svoji vlastní rozvahu. Při výběru krmiva je třeba zvážit alepsoň několik základních ukazatelů.

V tomto pojednání se nebudeme zabývat tím, kolik času na psa mám, popř. jaké aktivity chci se psem dělat.

Docela důležité je odpovědět si, kolik jsme ochotni do výživy psa měsíčně dát. Pokud si odpovíte, že budete krmit pytlem za 200 Kč ze supermarketu, je lépe si psa nepořizovat vůbec. Předejdete tak zbytečnému zklamání a vysokým výdajům za veterinární péči. Platí to v případě, že si pořídíte jednoho psa a pokud uvažujete o celé smečce, platí to dvojnásobně.

Předpokládaná cena za krmivo pro psa vás automaticky nasměruje do kategorie prémií, superprémií, či ultraprémií. Vypustíme li z užšího výběru ta krmiva, která mají bombastickou reklamu a ta která nabízejí velké nadnárodní řetězce, výběr se vám velice zůží.

Na každém pytli a to ze zadní strany obalu si najděte předepsané nutriční údaje a zejména pak složení. Dalším údajem, který na pytli najdeme je údaj o dávkování krmiva a tady je kámen úrazu. Řada zejména nových majitelů se zuby nehty drží doporučeného dávkování. Stalo se mi v praxi i to, že majitel nového štěněte si popletl dekagramy a gramy. Tvrdil, že dává trojnásobek krmné dávky a že to pejskovi nestačí. Štěně, když jsem ho uviděl, bylo skutečně podražené . Vysvětlil jsem jim, kde se mýlili . Od té doby jsme se neviděli, ale snad se pejskovi daří dobře.

Obráceným extrémem, je že štěně dostává svoji krmnou dávku, ale ne rozdělenou na čtyři díly, jak mu bylo zdůrazněno chovatelem, ale dostává celodenní krmou dávku čtyři krát za den. Majitel se diví, že pejsek nechce žrát, že má průjem když on přece krmí podle návodu.

Růst štěněte bývá z počátku překotný. Zatímco u dospělých psů s normální aktivitou krmíme zhruba 10 dkg krmení na 10 kg váhy psa, u štěněte to bývá z 20 až 40 dkg na 10 kg váhy štěněte. Dá se říci, že štěně nám vlastně do své obvyklé krmné dávky v dospělosti dorůstá. To na co musíme dát velký pozor, je jakýkoliv průjem, který by štěňátko odvodnil.

Zjistíme li, že trus štěněte ztrácí tvar a je kupovitý, je velmi pravděpodobné, že štěně je překrmováno. Obvykle stačí snížení krmné dávky a trus se upraví. Pro optimální výživu štěněte a jeho dobrou funkci střev bych doporučil krmit granulemi s vyšším obsahem vlákniny.

Na co nesmíme zapomenout je aktivita, povětrností podmínky a míra stresu, které je vaše štěňátko vystaveno.

Zamyslíme li se nad tím co bylo již vyřčeno, je zřejmé, že jedině vy jako majitel jste ten, kdo může přesně stanovit a korigovat krmnou dávku vašeho štěněte , aby nebylo podvyživené, ale ani překrmované. Metabolismus každého pejska je velice individuální a tak ani dva psi stejného věku a váhy mohou mít odlišnou spotřebu krmiva na den.

- Důležitá je i míra aktivity, které je zvíře vystaveno. Temperamentní a hyperaktivní jedinec spálí mnohem více kalorií, než pejsek, který se celou dobu válí jen doma po gauči, nebo výjde jen občas na kratičkou procházku.

- V neposlední řadě mají vliv na celkovou krmnou dávku i povětrnostní podmínky a míra stresu, které je pejsek vystaven. Jeden z indikátorů zdraví je to, co dělá běžně při venčení každý majitel. Sleduje, co z jeho pejska padá. Je li stolice pevná a tvarovaná, zřejmě je vše v pořádku. Produkování většího množství řidšího trusu nám nasvědčuje , že pejsek je zřejmě překrmován. Mnohdy stačí snížit krmnou dávku a situace se stabilizuje.

Zvažte si svého pejska

Pro stanovení krmné dávky vycházejte z krmné dávky na obalu, ale berte opravdu tento údaj jako orientační. Průběžně pejska kontrolujte, jestli je jeho růst rovnoměrný, nebo překotný, jestli přibývá málo, nebo moc a vždy co z něho padá. Svým citem pak musíte aktuální krmnou dávku mírně zvýšit, snížit, nebo ji zachovat.

Ing. Gerhard Stein

Zdroj: Výživa

Je velmi důlezité uvědomit si, že štěně roste a vyspívá a kvalita krmiva pro štěňata bude mít vliv na jeho růst a vývoj, kvalitu srsti atd.

Kvalitních krmiv pro štěňata naleznete, jak již bylo řečeno, mnoho. Pokud bych měla některé značky vyzdvihnout a doporučit jak by to byly značky Hills, Arden Grange, FirstMate. First Mate je z výše jmenovaných ještě o úroveň výš, co se kvality týče. Vedle této značky bych ještě nechtěla opomenout krmivo Marp. Důležité je také zohlednit velikost plemene - Puppy Large breed pro štěňata velkých plemen nebo Mini či medium pro štěňata malých či středních plemen.


Související články:


Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy  
Pozor, některé nemoci jsou přenosné ze psa na člověka!
Odčervení psů - Jak často a proč odčervovat psa
Nejčastější parazité psů a koček 
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí

Žádné komentáře:

Okomentovat