Hledání

2012-05-14

Alergie na bleší kousnutí u koček

Alergie na bleší kousnutí je nejčastější příčinou svědění a drbání se u psů i koček. Když blecha kousne vaši kočku, vpraví mu malé množství svých slin do kůže. Kočky si mohou vyvinout alergickou reakci na tyto sliny a to způsobí časté svědění a drbání. U citlivého zvířete stačí pro vyvolání alergie jediné kousnutí blechou, protože reakci způsobují sliny blech spolu s kolagenem v jejich kůži. Pocit svědění může přetrvávat až 2 týdny po posledním bleším kousnutí.

U zablešené kočky málokdy dochází ke zjevnému svědění nebo škrábání — často se pozoruje pouze nadměrné olizování (péče o srst). Tyto nepříznačné (nesignifikantní) nosičky blech mohou významně ovlivnit situaci v domácnosti chovající více zvířat, pokud se neodbleší současně všechna zvířata.

U koček je tato alergie považována za nejčastější příčinu miliární dermatitidy. Miliární dermatitida se začíná objevovat kolem krku a na zádech. Postižené může být i okolí uší, břicho, oblasti stehen. Nespecifické, ekzematózní změny při miliární dermatitidě nejsou způsobeny přímo bleším kousnutím, ale až systémovou kožní reakcí alergické kočky.

Odblešení: léčba a prevence

Jediným způsobem léčby a prevence vzniku alergie na bleší kousnutí je chránit zvíře před blechami.

Najdete-li na kočce jednu blechu, můžete předpokládat,že v její srsti nebo v přikrývkách sídlí ještě minimálně 20 blech v různých vývojových stádiích. Vajíčka blech mají hladký povrch, proto se neuchytí na srsti, ale spadnou do polštářů, pelíšků i koberců, kde se během několika dní mohou vyklubat.

Pokud nenajdete v srsti přímo blechy, ale objevíte malé černé drobečky, které po rozmáčknutí v ubrousku zčervenají, objevili jste bleší výkaly. Tyto výkaly jasně dokazují napadení blechou. Blechy můžete předpokládat i v případě, že má kočka ekzémy, hubne a je na ní vidět, že není ve své kůži.

Bleší samička žije asi čtyři měsíce. Denně snese 20-50 vajíček, takže se velmi rychle množí.Larvy se klubou za 2-5 dní,poté se na jeden až dva týdny zakuklí,než jsou z nich dospělé blechy, které se mohou znovu rozmnožovat.

Odblešení

Nejdříve kočku vykoupejte v šampónu proti blechám. Šampón ošetří celé zvíře a usmrtí dospělé blechy. Pokud vaše kočka špatně snáší vodu, použijte pudr. Aby se přerušil rozmnožovací cyklus, musíte použít produkty opakovaně. Kromě šampónů, pudrů a sprejů existují i obojky a preparáty spot-on. Preparáty spot-on nabízejí spolehlivou ochranu, jednoduše se aplikují a jsou bezpečné. Obojky proti blechám mají delší dobu působení než spot-on přípravky. Já osobně preferuji spot-on připravek, ale záleží na každém chovateli s čím má lepší zkušenost a který typ antiparazitního přípravku mu více vyhovuje.

Je důležité očistit celé prostředí ve ktrém se kočka vyskytuje. Podlahu umyjte horkou vodou, koberce důkladně vysajte a vyčistěte. Přikrývky, polštáře a deky vyperte a ošetřete sprejem proti blechám. A to vše minimálně po dobu 4-5 týdnů.

Nezapomínejte na odčervení (ve formě tablety nebo pasty), jelikož blecha slouží jako mezihostitel pro různé druhy tasemnic.

Mohlo by vás zajímat:

Průjem u koček - Nejčastější příčiny, rizika, léčba
Nejčastější parazité psů a koček 
Kloubní výživa pro kočky
Artritida u koček
Atopická dermamtitida a alergie u psů

1 komentář:

  1. Zdravím ,moje kočička někde venku chytla blechy. Kočička s námi bydlí. Tak vše doma musila omýt vysát. Na internetu na webových stránkách tady jsem objevila šampony, tak je naší kočičce vyzkouším. Přeji pěkný den. M

    OdpovědětVymazat