Hledání

2014-07-08

Artritida a jiná kloubní onemocnění u koček

Artritida u koček nebyla na rozdíl od artritidy u psů až do relativně nedávné doby běžně diagnostikována ani léčena. To může být částečně způsobeno pudem sebezáchovy kočky skrývat známky bolesti, ale také nedostatkem uznání zdravotního stavu jejími vlastníky.

Dle dostupných studií je u 90% koček starších 12 let prokázáno degenerativní onemocnění kloubů. Artritidou bývají postiženy nejčastěji ramena, kyčle, kolena a kotníky.

Artritida je onemocnění kloubů charakterizované poškozením kloubní chrupavky a tvorbou nové tkáně v jejich okolí. Následkem je bolest postiženého kloubu a kulhání. Synonymy používanými pro artritidu jsou artróza, osteoartritida, osteoartróza (OA), degenerativní onemocnění kloubů.


VÍCE INFORMACÍ K TOMUTO PRODUKTU ZÍSKÁTE V NAŠEM E-SHOPU ZDE 

Podáváním kloubní výživy v dobách potíží plus užívání s přestávkami, lze potlačit či pozastavit bolestivost kloubů a výrazně zvýšit pohyblivost, uvolnění a ohebnost pohybového aparátu koček.

Zde si můžete vybrat některý z doporučených kloubních přípravků: kloubní výživa pro kočky
 

Příčiny vzniku artritidy u koček

Artritida  může být primární (bez zjevné základní příčiny, v důsledku mechanického opotřebení)  nebo sekundární, která vzniká jako následek jakéhokoliv onemocnění kloubu, které zde působí jako vyvolávající příčina.







Primární artritida vzniká jako následek opotřebení kloubů vlivem stáří. Tento typ se samozřejmě vyskytuje i u psů a koček ale s nižší frekvencí než u člověka. Typicky se s ní setkáváme u psů starších 10 let, bez plemenné predispozice, u kterých pozorujeme postupný nárůst kloubní ztuhlosti, zejména po delším odpočinku. Postiženo bývá většinou více kloubů najednou, buď na všech 4 končetinách, nebo alespoň na obou hrudních nebo pánevních končetinách.

Sekundární artritida  vniká následkem kloubních onemocnění. Nejčastěji to bývají  vývojové poruchy – dysplazie kyčelního kloubu, dysplazie loketního kloubu, osteochondróza, luxace čéšky. Častá jsou také traumatická postižení kloubů – nitrokloubní zlomeniny, luxace (vykloubení), poškození vazů. Méně častou příčinou vzniku  jsou záněty kloubů, ať už infekční, nebo neinfekční. Sekundární artritida vzniká výrazně rychleji  než primární, proto se s ní můžeme setkat i u mladých jedinců.


Faktory zvýšující riziko vzniku artritidy u koček

Genetika - některá plemena mají zvýšené riziko v důsledku různých základních společných problémů. To bude zahrnovat:
       
Dysplazie kyčelního kloubu (abnormální vývoj kyčelních kloubů) - projevuje se zejména u mainské mývalí kočky ale i u perské a siamské.

Luxace patelly (dislokace čéšky) byla častěji zaznamenána u habešské kočky a u plemene Devon Rex.

Zranění nebo trauma - zlomeniny, vykloubení a další zranění

Akromegalie - jde o neobvyklý stav starších koček, kde nádor v hypofýze vylučuje příliš mnoho růstového hormonu. U postižené kočky se obvykle objeví cukrovka neboli diabetes mellitus, ale někdy také sekundární artritida v kloubech.

Dalším faktorem, který sice artritidu nezpůsobuje nicméně výrazně zhoršuje její stav je obezita.

Příznaky artritidy u koček

Kočky jsou mistři ve skrývání nepříjemných pocitů bolesti a tak často neprokazují zjevné známky obtíží. Nemají tak zřetelnou  tendenci vykazovat stejné příznaky artritidy jako ostatní zvířata - kulhání nebo jiné projevy spojené s artritidou.






- Snížená pohyblivost
Neochota, váhavost nebo odmítnutí skákat nahoru nebo dolů
Obtížná chůze po schodech
Ztuhlost dolních končetin zejména po spánku nebo odpočinku
       
- Snížená aktivita
Více času odpočívá a spí
Neloví, nehraje si a nepohybuje se venku tak často
       
- Méně o sebe pečuje

- Změny chování
Více podrážděná nebo nevrlá
Tráví více času o samotě
Vyhýbá se interakci s lidmi a / nebo zvířaty


Doporučená kloubní výživa pro kočky

Hyalutidin DC Aktiv
Alavis 5
Alavis Celadrin
Colafit 5
Felvit chondro
ArtiVit

Krmivo vhodné pro kočky trpící kloubními problémy

Hills Feline J/D


Zdroj: International Cat Care, Arthritis and degenerative joint disease in cats
Přeložila Ing. Daniela Míčková


Související články:
Kloubní výživa pro kočky
Artritida u koček




Žádné komentáře:

Okomentovat